Minä tykkään nyt

– NÄYTTELY ILOSTA, SURUSTA JA MUISTA TUNTEISTA

Näyttelyn omat sivut: www.minatykkaannyt.fi

Minä tykkään nyt on oululaisen Lumotut sanat – lasten ja nuorten sanataideviikkojen näyttelytuotanto, joka oli ensi kerran esillä kulttuuritalo Valveella huhti–kesäkuussa 2019.

Näyttely on suunniteltu kiertäväksi, ja sen voi varata omalle paikkakunnalleen syksystä 2019 alkaen.

Näyttelytila tulvii tunteita, kun ilon kirjava päivänvarjo kieppuu kirjojen keskellä ja viha myrskyää mustaa ja punaista. Kyynelpulloon on säilötty sinistä surua ja seinää pitkin kiipeilee näkymättömiä ötököitä. Rinnassa läikähtää, kun pussauskopin seinästä löytyy hempeä halauskuva. Ja jos halaaminen hermostuttaa, voi perehtyä tykkäystutkijan työhön ja etsiä arkistosta mitä tahansa – aasta ööhön. Kokeile vaikka!

Minä tykkään nyt on elämyksellinen taidemaailma, jossa sukelletaan tunteisiin turvallisesti ja mielikuvituksen voimalla. Moniaistinen taideseikkailu perustuu Eppu Nuotion ja Liisa Kallion samannimiseen kirjaan, johon Anna Anttonen ja Kati Inkala ovat valmistaneet sanataidetehtävät. Näyttelyssä on mahdollisuus lueskella kirjavan ilon keskellä, tykätä täydellisillä treffeillä, punnita surun helminauhoja ja kokeilla runoilijan ja kuvittajan työtä itse.

Näyttelyn työryhmä

Käsikirjoitus ja luova suunnittelu: Anna Anttonen, Kati Inkala, Liisa Kallio ja Eppu Nuotio
Visuaalinen suunnittelu: Heidi Kesti
Elementtien suunnittelu ja rakennus: Petri Haapakoski ja Ari Halonen
Äänisuunnittelu: Mikko Räisänen
Tuotannon assistentit: Riika Ruottinen, Joona Laitinen ja Mikko Takkinen
Tuottaja ja visualisointi: Tiina Paaso
Vastaava tuottaja: Katri Tenetz

Työryhmään kuuluu lisäksi opiskelijoita ja harjoittelijoita Oulun yliopistosta ja OSAOsta sekä nuoria Taitureita Pohjois-Pohjanmaan Taitoyhdistyksen käsityökoulusta.

Liisa Kallio

Lumotut sanat -sanataideviikkojen vuoden kuvittaja Liisa Kallio on paitsi kuvittaja, myös kirjailija ja graafinen suunnittelija. Helsinkiläinen Kallio on kuvittanut lukuisia lastenkirjoja, julkaissut omia kuvakirjoja sekä kirjoittanut runoja ja sanoituksia.

Liisa on taiteilija, joka luo arkeen taikaa. Hänen teoksissaan tavallinen limittyy fantasiaan, ja isoja asioita löytyy pienen ja yksinkertaisen kautta. Kenties parhaiten Liisa tunnetaan Pikku Papu -kirjoistaan. Liisan sanoittama ja kuvittama Pikku Papun laulut valittiin vuoden lastenlevyksi vuonna 2012.

Eppu Nuotio

Eppu Nuotio on juuri Helsinkiin muuttamaisillaan oleva kirjailija, joka on kotonaan niin saaristossa kuin suurkaupungeissa. Hänen laajaan tuotantoonsa kuuluu yli seitsemänkymmenen kirjan lisäksi tv-käsikirjoituksia, musikaaleja, musiikkisatuja, näytelmiä ja lauluja. Nuotio palkittiin työstään lasten- ja nuortenkirjailijana Kaarina Helakisa -palkinnolla vuonna 2012.

Eppu on ollut Valveen sanataidekoulun haltijakummikirjailija 2000-luvun alkuvuosista saakka. Hän on kirjoittanut varhaisiän sanataideryhmien toiverunoja muun muassa kirjoihin Silkkipaperitaivas, Ripinä & Rapina sekä Riimikissa kikattaa. Lisäksi Eppu ja sanataidekoulun vastuuopettaja Anna Anttonen ovat toimineet sanoittaja–säveltäjä-työparina erityisesti lastenmusiikin mutta myös musiikki- ja tanssiteatterin parissa.


SANATAIDEHARJOITUKSET

Valveen sanataidekoulun vastuuopettajat Anna Anttonen ja Kati Inkala ovat laatineet näyttelyteemaan liittyvistä kirjoista myös sanataideharjoitusmateriaalin, joka on Lumotut sanat -festivaalin verkkosivuilla vapaasti kaikkien käytettävissä.