Vuoden kuvittaja

 

EMMI JORMALAINEN

Vuoden kuvittaja 2023

 

“Piirrän mieluiten lyijykynällä tai puukynillä. Joskus saatan käyttää lisäksi guasseja. Työni rakentuvat hitaasti viivoista. Kuviin jätän tarkoituksella kerroksia, haparointia ja vaihtoehtoja. Piirtäminen on minulle ajattelua. Tein pitkään sarjakuvia kunnes huomasin, että tarinoita voi kertoa ilman sanojakin. Sanattomat kirjat ovat minulle leikkikenttä, jossa testaan mihin kaikkeen kuvakirja taipuu. Kirjat ovat myös kuin pieniä näyttelyitä. Kirjan mukana lukija saa kokonaisen maailman itselleen. 

Matkustan ja kuljen paljon, mikä näkyy myös kuvissani. Olen asunut Helsingissä, mutta pitkään myös Rovaniemellä. Eksyksissä on piirretty Islannin pohjoisrannalla. Ystäväkirjassa on kaikuja matkoilta Budapestiin, Huippuvuorille, Japaniin ja Taiwaniin. Jokaisesta paikasta etsin silti samoja asioita: luontoa, rauhaa, ystäviä ja hyvää ruokaa. Viimeisin teokseni Drawings from the Forest on saanut inspiraationsa Saimaalta Etelä-Savosta. Vietän kesät siellä maaten kalliolla ja seuraillen lintujen, hyönteisten ja rantakäärmeitten elämää. Syksyisin palaan piirustuspöydän ääreen ja kirjaan ylös kaiken näkemäni ja kokemani.” 

Emmi Jormalainen (TaM) on helsinkiläinen kuvittaja, joka on kuvittanut noin 25 lastenkirjaa ja pinon omakustannekirjoja. Hän on opiskellut kuvataidetta Limingan taidekoulussa ja graafista suunnittelua Lahden Muotoiluinstituutissa ja Aalto-yliopistossa. 

Emmi Jormalaisen voi tavata festivaaliaaton Art goes afterwork -tapahtumassa sekä Sanakarnevaalissa. Valveen kahvila Paljetissa on esillä Emmin kuvitusnäyttely Hirvi, hevonen ja kaverit.

 

 

 

 

 

HIRVI, HEVONEN JA KAVERIT
Emmi Jormalaisen kuvitusnäyttely

22.4.–4.6.2023 
Kahvila Valveen Paljetti 
Avoinna kulttuuritalo Valveen aukioloaikojen mukaisesti 
Vapaa pääsy

Mikä eläinhahmo haluaisit olla? Mihin lähtisit, jos voisit matkustaa minne vaan maailmassa? Hirvi, hevonen ja kaverit -näyttelyn eläinhahmot kulkevat maasta ja kaupungista toiseen. Teoksissa käydään Islannissa, Budapestissa, Huippuvuorilla ja Taiwanissa. Matkan aikana mukaan tarttuu uusia kavereita. 
 
Monet näyttelyn kuvista ovat syntyneet pandemian aikaan, kun matkustaminen ja ystävien tapaaminen oli mahdotonta. Haaveista ja toiveista voi tehdä totta piirtämällä täydellisen seikkailun itselleen. 
 
Näyttely kokoaa yhteen kuvia Emmi Jormalaisen sanattomista kirjoista. Osa kuvituksissa on esillä alkuperäisinä originaaleina, osa digitaalisina vedoksina. Näyttelyn teokset on alun perin julkaistu kahdessa sanattomassa omakustannekirjassa: Eksyksissä (2019) ja Ystäväkirja (2021).