Valvegallerian näyttelyt

Lumotut sanat esittää:
KUVITUSTAITEEN KLASSIKOT &
TARINOIDEN PUISTO – 18 NYKYKUVITTAJAA

Valvegalleria 21.4.–10.6.2018
Vapaa pääsy

Avoinna kaikille ma–pe klo 12–20, la–su klo 10–20,
ryhmille myös ma–pe klo 8–12
Ryhmävaraukset: p. 050 4118 193 / riika.ruottinen(a)ouka.fi


Lumotut sanat tuo Ouluun kaksi näyttelyä, jotka esittelevät suomalaisen kuvitustaiteen kärkinimiä klassikoista nykypäivään. Kuvitustaiteen klassikot -näyttely nostaa esiin muun muassa Rudolf Koivun, Tove Janssonin ja Camilla Mickwitzin rakastettuja kuvia. Tarinoiden puisto – 18 nykykuvittajaa tutustuttaa tämän hetken kotimaisen kuvitustaiteen kärkinimiin. Näyttelyt ovat kiertäneet ympäri Suomen ja valtakunnallinen kiertue päättyy tänä keväänä Ouluun. Kuvituksista pääsee nauttimaan Lumottujen sanojen elämyksellisessä näyttelytilassa, joka rakennetaan sanataideviikkojen ajaksi Valvegalleriaan.

KUVITUSTAITEEN KLASSIKOT

Lastenkirjat ovat kuin aikakone. Äidin, isän tai isovanhempien sylissä olemme kuunnelleet toinen toistaan ihmeellisempiä tarinoita. Olemme sukeltaneet synkkiin metsiin ja satumaisiin juhliin. Kun kohtaamme lapsuuden kirjat, voimme vielä vuosikymmenien jälkeenkin aistia saman jännityksen ja haistaa, maistaa ja tuntea satujen maailmat.

Kuvitustaiteen klassikot -näyttelyyn on koottu kuvitusoriginaaleja suomalaisen lastenkirjataiteen keskeisimmiltä kuvittajilta 1900-luvun varrelta. Mukana ovat kuvataiteilijat Rudolf Koivu, Tove Jansson, Maija Karma, Camilla Mickwitz, Hannu Taina ja Kristiina Louhi. Näyttely johdattaa kävijänsä matkalle lapsuuteen ja mielikuvitukseen. Sen kautta voi jakaa rakkaimmat lukumuistot sukupolvien välillä.

Näyttelyn ovat tuottaneet yhteistyössä Lastenkirjainstituutti, Tampereen taidemuseo, WSOY:n kirjallisuussäätiö ja Lukukeskus.

TARINOIDEN PUISTO

Kuvakirjan kansi on kuin portti. Kun sen avaa, pääsee johonkin uuteen: toisiin aikoihin, rooleihin ja maailmoihin, huimiin seikkailuihin tai kauneuden ja naurun lähteille – Tarinoiden puistoon.

Tarinoiden puisto -näyttelyssä on lastenkirjakuvituksia 18 nykykuvittajalta 23 kirjasta vuosilta 2009–2016. Teokset käsittelevät tärkeitä teemoja kuten mediariippuvuutta, ystävyyttä, erilaisuutta, perhesuhteita ja monenlaisia tunteita mutta johdattelevat myös talven taikaan, ötököiden hassuun maailmaan ja dinosaurusten aikaan. Lasten suursuosikit Tatu ja Patu, Risto Räppääjä sekä Heinähattu ja Vilttitossu ovat hekin päässeet mukaan. Tarinoiden puiston kuvittajat ovat Sari Airola, Linda Bondestam, Aino Havukainen & Sami Toivonen, Maija Hurme, Suvi-Tuuli Junttila, Jussi Kaakinen, Réká Kiraly & Marika Maijala, Katri Kirkkopelto, Marjo Nygård, Virpi Penna, Camilla Pentti, Christel Rönns, Salla Savolainen, Virpi Talvitie, Laura Valojärvi ja Anne Vasko.

Näyttelyn ovat tuottaneet Pro lastenkirjallisuus – Pro Barnlitterature Ry ja Kuvittajat Ry yhteistyössä WSOY:n kirjallisuussäätiön, Lastenkirjainstituutin ja Lukukeskuksen kanssa.

NÄYTTELYN KIRJALLISUUS JA TYÖPAJAT RYHMILLE

Valveen sanataidekoulun vastuuopettajat Anna Anttonen ja Kati Inkala ovat laatineet näyttelyiden kirjoista sanataideharjoitusmateriaalin, joka on verkkosivuilla vapaasti kaikkien käytettävissä huhtikuun puoliväliin mennessä.

Lumotut sanat -festivaali järjestää toukokuussa näyttelyissä maksuttomia sanataidetyöpajoja ja näyttelyopastuksia ryhmille. Työpajat, tarinamatkat ja sanataideseikkailut on suunnattu erityisesti päiväkotiryhmille, ala- ja yläkouluille, opiskelijoille sekä lasten parissa työskenteleville.