Työpajat ryhmille

Lumotut sanat kutsuu sanataidematkalle!

Sanataideviikkojen työpajatarjotin päiväkodeille, kouluille, iltapäiväkerhoille ja oppilaitoksille 2.5.–2.6.2017

Nukahtaisitko mieluummin huijarisänkykauppiaan antiikkisänkyyn vai Uppiksen talviunipesään? Onko unessasi turvallista, vai istuuko rintasi päällä painaja? Onneksi uniin ei tarvitse uskaltaa yksin, vaan sinne on monta saattelijaa: lämpöisiin talviuniin johdattaa Unenkuiskaaja hohtavine viittoineen, päivätorkkuja tarjoilee Nunnun haukotushuiska ja unien avaruuksiin voi kulkea nukkumatti Kerkkosen luutakopterilla tai Unikon syntymäpäiväreellä.

Koko toukokuun ajan Unikudelmia-näyttelyssä järjestetään maksuttomia sanataidetyöpajoja ja näyttelyopastuksia ryhmille.
Opastettu näyttelykierros kutsuu matkalle, jossa kirjojen tarinat kietoutuvat näyttelyvieraiden omiin kertomuksiin. Elämyksellisessä näyttelymaailmassa tutkitaan, tarkastellaan, kuunnellaan ja kerrotaan itse. Näyttelyn maksuttomat tarinamatkat, sanataideseikkailut sekä sanataidepajat on suunnattu päiväkotiryhmille, ala- ja yläkouluille, opiskelijoille, lasten parissa työskenteleville – ja ihan kaikille oman ikätason mukaisesti. Tervetuloa mukaan työpajoihin!

Tutustu innostaviin kirjoihin jo nyt – valmista opetusmateriaalia sivuilla!
Valveen sanataidekoulu on valmistanut Unikudelmia-näyttelyn kirjoihin sanataideharjoituksia, jotka ovat näillä sivuilla vapaasti kaikkien käytettävissä (vk 14). Paketista löytyy kuvakirjoja, satuja, kuvakertomuksia, novelleja, romaaneja ja tietoa kaikenikäisille. Pääpaino on lasten- ja nuortenkirjallisuudessa, mutta mukana on myös unista aikuisten proosaa. Koska näyttelyvierailu on sitä kiinnostavampi, mitä tutumpia sen taustalla olevat kirjat ovat, kannattaa ryhmän kanssa tutustua tarkemmin ainakin yhteen teemakirjoista joko ennen tai jälkeen näyttelykäynnin!

Ilmoittautuminen
Kaikki Unikudelmia-näyttelyn työpajat ovat osallistujilleen maksuttomia. Kuhunkin työpajaan mahtuu yksi opetusryhmä kerrallaan. Sanataidekoulu tarjoaa työpajoja näyttelyssä päivittäin 2.5.–2.6. klo 8–20. Kun varaat pajasi pian, voit valita teille parhaiten sopivan ajan! (Vinkki! Oulun kaupungin 4.-luokkalaisille voi anoa maksutonta OKKO-kulttuurikyytiä näyttelyssä vierailemista varten!)

Työpajoihin voi ilmoittautua ma 3.4. alkaen klo 10–14 Valveen lastenkulttuuriin p. 050 411 8193

Lisätietoja Valveen sanataidekoululta:
Kati Inkala p. 044 703 7543 (kati.inkala(a)ouka.fi)
Anna Anttonen p. 044 703 7541 (anna.anttonen(a)ouka.fi)

 


Näyttelyn työpajat

 

I Hulihopperi vie unien maahan
Tarinamatka yli 3-vuotiaiden päivähoitoryhmille sekä 0.–2. luokille

- Nunnuuu, herää! Kello on jo sata viisi! Sinä olet unohtanut Professori Prillin päivänokoset!

Nunnun ja kaverusten matkalle kohti Prillin torkkupaikkaa mahtuu niin kadonnut haukotushuiska kuin huima Hulihopperikin. Oili Tannisen upeaan klassikkokirjaan Nunnu perustuva tarinankerrontaesitys käynnistää matkan elämykselliseen taidemaailmaan. Esityksen jälkeen muut uniset kertomukset nousevat kuultaviksi omien sanataideoppaiden avulla. Löydä huijarisänkykauppiaan antiikkisänky, Unineidon rukki ja Nukku-Ukon ihmeellinen työhuone!

Tarinamatkan sisältö räätälöidään kullekin ikäryhmälle sopivaksi. Kesto n. 45 min.

 

II Unimatkoja ja aaverannan salaisuuksia
Sanataideseikkailu 3.–6. luokille

”Oletko sinä nukkumatti?” ”Olen. Tai oikeastaan minusta tulee. Minä olen Kerkkonen Höyhenplaneetalta ja ensimmäisellä luokalla nukkumattikoulussa.”

Sanataideseikkailulla kohdataan monia unentuojia: nukkumatti Kerkkonen vie unienavaruuksiin luutakopterilla, lämpöisiin talviuniin saattelee Unenkuiskaaja ja päivätorkkuja tarjoilee Nunnun haukotushuiska. Unikudelmien sanataideretkellä käydään hyvien unien Haaverannalla ja kurkataan Aaverannan pahimpiin painajaisiin. Jos alkaa oikein hengästyttää, voi käydä köllöttämässä huijarisänkykauppiaan antiikkisängyssä. Elämyksellisen ja moniaistisen näyttelyn tarinat ja taideteokset heräävät eloon festivaalin omien sanataideoppaiden avulla.

Kesto n. 45 min.

 

III Kokeile sanoja, kirjoita unia
Sanataidepaja alakoulun 4.–6. luokille, yläkoululaisille sekä opiskelijoille

Miten voit kesyttää kaikkein pahimman painajaisen? Minkä unelman sujauttaisit toivomuskalossiin? Millaiseen maailman löydät ihmeellisen Tuulipuun alta? Kuka on Aaverannan outo kummitus? Tutki, etsi, löydä sekä jatka unien kiintoisaa kudelmaa kirjoittamalla itse. Sanataidepajassa näyttelyn elämyksellinen taidemaailma luo innostavan ympäristön omien tekstien kirjoittamiselle. Pajan aluksi tutustutaan lyhyesti näyttelyyn, minkä jälkeen innostutaan, keksitään ja kirjoitetaan itse.

Pajan sisältö räätälöidään kullekin ikäryhmälle sopivaksi. Kesto n. 45 min.

 

Vinkki! Jos aika antaa myöten, kannattaa ehdottomasti varata omalle ryhmälle sanataidepajan lisäksi myös sanataideseikkailu tai näyttelyopastus. Näin osallistujat pääsevät kuulemaan näyttelyn tarinoita laajemmin. Kokonaisuuden yhteiskesto voi olla 75–90 min ryhmän toiveiden mukaan.

 

IV Tähtisumua ja toisia maailmoja
Opastettu kierros yläkoululaisille sekä opiskelijoille

Tervetuloa unien maailmaan! Opastettu kierros alkaa valvemaailmasta, jossa huijarisänkykauppiaan antiikkisänky on tyhjillään mutta Uppiksen talviunipesästä kuuluu tuhinaa. Jossain on unenraja, jonka kautta pääsee suloisten unien Haaverantaan sekä ihmeelliseen unien kirjastoon. Aaverannan painajaisista jokainen voi etsiä omasta mielestään kaikkein kauheimman.

Tule kuulemaan tarinoita suomalaisen kirjallisuuden unista ja unelmista sekä tutustumaan näyttelyn mielenkiintoisiin nykytaideteoksiin, jotka kietoutuvat osaksi näyttelyn kokonaistarinaa. Upea elämyksellinen taidemaailma avautuu aivan uudella tavalla festivaalin omien oppaiden avulla.

Kesto n. 45 min.