Jenny Lucander

JENNY LUCANDER

Festivaalin vuoden kuvittaja 2021

”Nautin saadessani tutkia lapsuuden suuria kysymyksiä: identiteetin rakentumista, oman paikan etsintää, onnea, vapautta ja leikkiä. Kuvilleni on luonteenomaista ohut, herkkä viiva, ja käytän töissäni monia eri materiaaleja. En useinkaan tiedä, miltä valmiin kuvan pitäisi näyttää. Tuntuu, kuin ratkaisisin ristisanatehtävää ilman varmoja vastauksia, yrityksen ja erehdyksen kautta. Joskus juuri virheistä tulee kaikkein kaunein osa kuvaa.”

Vuonna 1975 syntynyt Jenny Lucander on opiskellut lasten kirjojen kuvittamista, luovuutta ja tarinankerrontaa Göteborgin yliopistossa. Hän on myös yhteiskuntatieteiden maisteri sekä sosiaalipsykologian kandidaatti. Jenny on työskennellyt päätoimisena kuvittajana vuodesta 2005 saakka ja tehnyt lukuisia lastenkirjoja yhteistyössä monien kirjailijoiden kanssa.

Jenny Lucanderia on kuvailtu tarkkavaistoiseksi lapsen arjen kuvaajaksi. Hän käyttää töissään kollaasitekniikkaa, ja lyijykynä on hänen lempivälineensä. Jenny piirtää ja maalaa erillisiä elementtejä ja kokoaa ne yhteen tietokoneella.

jennylucander.com >>

KUVAT KERTOVAT -NÄYTTELY
Viivan herkkyyttä, maagista tunnelmaa, yksityiskohtia sekä valloittavia värejä
3.5. – 6.6.2021
Kulttuuritalo Valve

Näyttely on 1.6.–6.6. avoinna kulttuuritalo Valveen aukioloaikoina:
ma–su klo 10–20

Jenny Lucanderin näyttelyssä on esillä kuvituksia Sanna Tahvanaisen kirjoittamasta kirjasta Min svarta hund (Musta koirani) sekä Riina Katajavuoren kirjoittamasta kirjasta Kaksi kotia.

Min svarta hund on tunteikas ja humoristinen tarina pojasta nimeltä Leo. Hän nauttii shakista ja on erittäin kiinnostunut villieläimistä. Leo ei pidä häviämisestä, ja joskus hän saa raivokohtauksia. Kun on oikein vaikeaa, Leo voi tukeutua mielikuvituskoiraansa, tai sitä mieltä on ainakin hänen terapeuttinsa.

Kaksi kotia on aistivoimainen kuvaus siitä, miltä lapsesta tuntuu, kun vanhempien eron myötä koteja onkin yhtäkkiä kaksi. Viipyilevässä kasvutarinassa keskitytään kuvaamaan lapsen mielen ja elämän pieniä liikahduksia muutoksen keskellä. Kirjan kuvat ja lauseet ovat täynnä voimakkaita tunteita.

Aukeama teoksesta Min svarta hund
Kuva teoksesta Min svarta hund. (Ylempi kuva teoksesta Kaksi kotia.)