Podcast

Lumotut sanat -podcast on Oulun lastenkulttuurikeskuksen sanataidekoulun 8-osainen sarja, jossa ääneen pääsevät kaikki sanataidekoulun 5 - 19-vuotiaat harrastajat. Lasten ja nuorten ääni kuuluu ja kuljettaa läpi koko sarjan – sisällöissä ja kertojanääninä.

Äänittäjä Anssi Laiho

Leikkaaja Teemu Hulkko

Tunnusmusiikki Antti Haaranen

5–6-vuotiaiden sanataidekerho – Unen resepti

Mitä aineksia tarvitaan uneen? Mitä laitetaan litroittain, mitä vain hyppysellinen? Mitä ainesosaa tarvitaan säkillinen ja mitä vain tilkka? Kuinka ainekset sekoitetaan ja miten valmistuu nukkumavalmis uni? 5–6-vuotiaat sanataidekerholaiset kertovat unen reseptin.

 

6–7-vuotiaiden sanataidekerho – Unien valtakunta

Miltä kuulostaa, kun saavutaan unien valtakuntaan? 6–7-vuotiaat sanataideharrastajat kuljettavat kuulijan paikkaan, joka tuntuu, maistuu, tuoksuu, lemuaa ja kuulostaa juuri niin mielikuvitukselliselta kuin vain unien valtakunta voi olla.

 

7–10-vuotiaiden sanataideryhmä – Unien ja nukahtamisen tiedepalsta

Miten voisin nähdä eri unta? Mikä on paras sänkymateriaali, joka maailmasta löytyy? Mitä pitäisi syödä iltapalaksi? 7–10-vuotiaat sanataideharrastajat ovat Aino Havukaisen ja Sami Toivosen: Tatun ja Patun oudon unikirjan (Otava, 2008) innoittamina kirjoittaneet kysymyksiä ja vastauksia Unen ja nukahtamisen tiedepalstalle.

 

10–12-vuotiaiden sanataideryhmä – Kummallisen kartanon hämärät huoneet

Narisevien ovien takaa paljastuu esimerkiksi biljardihuone sekä tanssisali, jossa kalju knallipää tanssii possun kanssa hiphoppia. 10–12-vuotiaiden sanataideharrastajien kirjoittamista teksteistä ja yhdessä improvisoimalla kerrotuista oudoista havainnoista syntyi opastettu vierailu kummallisen kartanon hämäriin huoneisiin. Erikoisia asioita tapahtuu ja huoneet kätkevät sisäänsä hieman karmiviakin yksityiskohtia... “Peili heijastaa työpöydän, jota ei ole edes huoneessa.”

 

Sanataideryhmä Väki – Hetki maapallolla

Sanataideryhmä Väki vie kuuntelijat matkalle ympäri maapallon. 12–16-vuotiaiden harrastajien ryhmä kertoo lukemastaan Laura Ertimon ja Satu Kontisen kirjasta Yö – kirja unesta ja pimeän salaisuuksista ja lukee yhteistekstinsä Hetki maapallolla.

 

Sanataideryhmä Siivekkäät – Muistoja ja merkityksiä

Sanataideryhmä Siivekkäiden 15–18 –vuotiaat kuljettavat keskustellen retrospektiivisen matkan rakkaaseen ja monipuoliseen harrastukseensa, jonka osa on aloittanut jo ihan vauvana. Nuoret kertovat, mitä sanataide on ja mitä se juuri heille merkitsee. Nuoret, pitkän linjan sanataideharrastajat nostavat keskusteluissaan esiin tärkeitä tekstejä sekä Lumottuihin sanoihin liittyviä muistoja vuosien varrelta.

 

9–12-vuotiaiden sanataiteellinen roolipeliryhmä – Taikajuomatunti

Astu toiseen todellisuuteen, hyppää sanataiteellisen roolipeliryhmän mukaan. Roolipeli on yhteistä tarinankerrontaa, joka tapahtuu puhumalla, karttoja piirtämällä, noppaa heittämällä, eläytymällä kaikin aistein. Roolipeli tarjoaa mahdollisuuden seikkailla vaikkapa kirjojen maailmoissa tai tulevaisuudessa. Lähde 9–12-vuotiaiden roolipeliryhmän kanssa taikajuomatunnille ja kurkista sanataiteelliseen roolipelaamiseen.

 

12–15-vuotiaiden sanataiteellinen roolipeliryhmä – Matkalla Synkmetsästä

Astu toiseen todellisuuteen, hyppää sanataiteellisen roolipeliryhmän mukaan. Roolipeli on yhteistä tarinankerrontaa, joka tapahtuu puhumalla, karttoja piirtämällä, noppaa heittämällä, eläytymällä kaikin aistein. Roolipeli tarjoaa mahdollisuuden seikkailla vaikkapa kirjojen maailmoissa tai tulevaisuudessa. 12–15-vuotiaiden roolipeliryhmä seikkailee Tolkienin Hobitti eli sinne ja takaisin -kirjan Synkmetsässä.